Muziek in de Kathedraal

 

 

De Kathedraal herbergt maar liefst drie vaste concertseries! Daarnaast zijn er geregeld speciale concerten te beluisteren, passend in de missie van de Kathedraal om religieuze muziek te brengen binnen het gepaste tijdskader. Op hoogdagen klinken de traditionele paas- en kerstconcerten en de wekelijkse misvieringen worden opgeluisterd door zowel bekende melodieën als eigenzinnig orgelrepertoire.   

 

 

 

Elke eerste zondag van de maand is het ‘orgelzondag’. Om 11.45 u. is er een gratis concert te beluisteren in de serie Kathedraalorgel op Zondag, waarbij de twee grote kathedraalorgels, het romantische Schyvenorgel en het Metzlerorgel in barokstijl, een hoofdrol spelen. 

 

Later op die dag klinkt om 16 u. de maandelijkse Zondagsmuziek vanaf het oksaal rond het Schyvenorgel of vanuit een van de kapellen. In deze intieme concertserie programmeert muziekdirecteur en organist-titulair Peter Van de Velde de meest verrassende programma’s, meestal in samenwerking met een andere instrumentalist of zanger(es). Hier kun je de sfeer alvast proeven! De Zondagsmuziek is gratis toegankelijk voor inwoners van de provincie Antwerpen. Voor de overige bezoekers gelden de standaard inkomprijzen voor de Kathedraal. 

 

 

 

 

Tijdens de zomermaanden kunnen de bezoekers van de Kathedraal komen luisteren naar middagconcerten in de reeks Orgel na de Noen. Op de vrijdagmiddagen in juli en augustus tussen 12.45 en 13.30 u. nemen organisten uit binnen- en buitenland afwisselend plaats achter het Schyvenorgel of het Metzlerorgel. Toegangskaarten kosten € 12,- en zijn op de dag zelf verkrijgbaar aan de inkom/kassa van de Kathedraal.

 

Eén keer per jaar is de Kathedraal – doorgaans in de maand juni – de thuisbasis van het Antwerp Symphony Orchestra. De informatievoorziening en ticketverkoop voor dit concert verloopt via www.antwerpsymphonyorchestra.be

 

 

 

PROGRAMMA

juni, juli & augustus 2024
 

Zondag 2 juni 2024, 10 u.: Eucharistieviering met muziek van Peter Benoit

Tijdens de eucharistieviering wordt de herontdekte Missa tribus vocibus virorum van Peter Benoit uitgevoerd.

 

Zondag 2 juni 2024, 11.45 u.: Kathedraalorgel op Zondag

Peter Van de Velde bespeelt het gerestaureerde Schyven-orgel. Muziek rond het feest van Sacramentsdag van Charles Tourne­mire, Olivier Messiaen en Naji Hakim. 

 

Zondag 2 juni 2024, 16 u.: Zondagsmuziek

Met medewer­king van het koor van het Antwerpse conser­va­to­rium o.l.v. Arturo Moscoso. Muziek van o.a. Morales, Bach, Purcell.

 

Vrijdag 5 juli, 12.45-13.30 u.: Orgel na de Noen

Salvatore Pronesti – Schyven-orgel

 

Zondag 7 juli 2024, 11.45 u.: Kathedraalorgel op Zondag

 

Zondag 7 juli 2024, 16 u.: Zondagsmuziek

 

Vrijdag 12 juli, 12.45-13.30 u.: Orgel na de Noen

Jan Vermeire – Metzler-orgel

 

Vrijdag 19 juli, 12.45-13.30 u.: Orgel na de Noen

Bert den Hertog – Schyven-orgel

 

Vrijdag 26 juli, 12.45-13.30 u.: Orgel na de Noen

Nadiya Velychko – Metzler-orgel

 

Vrijdag 2 augustus, 12.45-13.30 u.: Orgel na de Noen

Gereon Krahforst – Schyven-orgel

 

Zondag 4 augustus 2024, 11.45 u.: Kathedraalorgel op Zondag

 

Zondag 4 augustus 2024, 16 u.: Zondagsmuziek

 

Vrijdag 9 augustus, 12.45-13.30 u.: Orgel na de Noen

Peter Van de Velde – Metzler-orgel

 

Vrijdag 16 augustus, 12.45-13.30 u.: Orgel na de Noen

Erik-Jan Eradus – Schyven-orgel

 

Vrijdag 23 augustus, 12.45-13.30 u.: Orgel na de Noen

Willeke Smits – Metzler-orgel

 

Vrijdag 30 augustus, 12.45-13.30 u.: Orgel na de Noen

Andrzey Szadeko – Schyven-orgel

***

Ook tijdens de grotere vieringen zijn de kathedraalorgels actief. Op alle zondagen begeleidt organist-titulair Peter Van de Velde de hoogmis om 10 u. en de vesperdienst om 17 u., evenals op zaterdagen de avondviering om 16 u. en de Engelstalige viering van 17.30 u..

 

Op hoogdagen zijn er in de Kathedraal speciale concerten te beluisteren. In de Goede Week klinkt er op woensdag om 20 u. een passieconcert (kamermuziek) en op paasmaandag om 17 u. een orgelconcert op het Metzlerorgel met werk van Johann Sebastian Bach. Op Goede Vrijdag heeft zich in de loop van de jaren de bijzondere traditie ontwikkeld met om 20 u. een uitvoering van de Johannespassie in liturgische context. Religieuze muziek zoals ze is bedoeld. Ook in de kerst- en adventstijd is het allesbehalve stil in de Kathedraal. Op Tweede Kerstdag is er een kerst-benefietconcert op het Schyven-orgel. Een kerstconcert met de kathedrale koren behoort tot de toekomstmuziek.