maandag, 25 juli 2011

Op donderdag 28 juli 2011 verdelen Antwerpse bakkers broodjes voor de poort van de kathedraal. Daarmee vieren ze de opname van het Altaarstuk van de bakkers in de tentoonstelling 'Reünie'.

Tot dit jaar ontbrak één belangrijk kunstwerk op de tentoonstelling 'Reünie', het Altaarstuk van de bakkers. Dit schilderij van Ambrosius Francken onderging nog een restauratie in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Nu de restauratie voltooid is, krijgt het tijdelijk terug een plaats in de kathedraal.

De kathedraal viert samen met de bakkers van de provincie Antwerpen op donderdag 28 juli 2011 de terugkeer van dit altaarstuk naar de kathedraal. Het schilderij toont de Vermenigvuldiging van het brood en net zoals afgebeeld, verdelen de bakkers die dag gratis broodjes aan de Handschoenmarkt aan al wie de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal bezoekt. Gidsen geven die dag bovendien uitgebreid toelichting bij het altaarstuk en haar betekenis. Bezoekers die op 24 juli 2011 de krant 'De Zondag' meebrachten van bij hun eigen bakker kunnen daarin een bon vinden waarmee ze gratis toegang tot de kathedraal krijgen.

Altaarstuk van de bakkers